Mitä voin tehdä auttaakseni Ukrainaa?

Mitä voin tehdä auttaakseni Ukrainaa? Tätä on moni kysellyt viime aikoina. Niin minäkin. Tässä kuusi tapaa toimia, joista on hyvä lähteä liikkeelle:

1. Tuen osoittaminen ja tiedon levittäminen sosiaalisessa mediassa
Puhe on halpaa. Siksi lipun lisäämistä profiilikuvaan, some-päivityksiä ja vastaavia keinoja usein parjataan. Mutta ne ovat tärkeä alku. Jokainen Ukrainaa koskeva päivitys vahvistaa tietoisuutta kriisistä ja auttaa levittämään relevanttia tietoa siitä. Some-aktivismi vahvistaa painetta poliittisia päättäjiä kohtaan ja osoittavat ukrainalaisille, että heillä on meidän tukemme. Eli pistä lippu profiilikuvaasi, jaa eteenpäin (luotettavaa) tietoa ja pidä asioita esillä. Mutta mielellään tee myös jotakin muuta!

2. Mielenosoituksiin osallistuminen ja viestiminen Suomen poliittisille päättäjille
Mielenosoituksilla ja niistä leviävillä kuvilla on voimaa. Kuvat hyökkäystä vastustavista mielenosoituksista Helsingistä, Berliinistä ja erityisesti Pietarista vahvistavat uskoa yhteiseen asiaan ja ohjaavat yleistä mielipidettä. Mielenosoituksilla on syrjäytetty diktaattoreita ja muutettu maailmaa. Myös addressit ja muut tavat viestiä kotimaisille poliitikoille auttavat kertomaan mikä on kansan mielipide ja ohjaavat heitä toimimaan.

3. Ukrainan armeijan rahallinen tukeminen
En uskonut koskaan suosittelevani aseellisen armeijan rahallista tukemista. Kynnys tällaiseen on varsin iso. Mutta kun parilta ukrainalaiselta tutulta olen kysynyt miten voin auttaa, niin tämä on ollut se selkeä vastaus: “Please donate to our army.” Ja tässä on vissi pointti. Humanitäärinen apu ei estä hyökkääjän etenemistä eikä vapauta alistettua kansaa sorrosta. Humanitäärinen apu voi auttaa ohjusiskuista selvinneitä, mutta uskottava ilmatorjunta estää ohjusiskuja. Ukrainalaiset haluavat säilyttää itsenäisyytensä. Ja sen säilyttämisen ratkaisee heidän armeijansa. Eli tee tämän osalta oma harkintasi, mutta jos päätät haluta Ukrainan armeijaa tukea niin näitä tahoja tunnutaan tavallisesti suositeltavan:

[Huomio: Tämä listaus tehty 28.2. Tilanteet ja parhaat kanavat saattavat muuttua nopeastikin ja informaatiosodan aikakautena on mahdollista että sivustoja esimerkiksi kaapataan. Eli tee myös oma taustatyösi ennen rahojen lahjoittamista.]

Ukrainan keskuspankilla on sivusto, jossa voi tilisiirron lisäksi lahjoittaa rahaa armeijalle luottokortin avulla.

Come Back Alive. Tätä järjestöä suosittelee niin Ukrainan valtion sivusto kuin The Independent ja Quartz omissa listauksissaan.

Army SOS. Tätäkin sekä The Independent että Quartz listoillaan suosittelevat.

4. Humanitäärisen avun tukeminen
Kun maassa käydään sotaa, tarkoittaa se valitettavasti että siviilit kärsivät: Lapsia jää orvoiksi, ihmisiä kuolee ja loukkaantuu, koteja tuhoutuu, ruoasta ja muista perusasioista on pulaa. Eli humanitääriselle avulle on tarvetta.

Ukrainian Association in Finland. Ottavat vastaan ja kuljettavat tavaraa Ukrainaan. Sivustolla on lista mitä tavaraa tarvitaan, tarvetta on erilaisille lahjoituksille lääkkeistä ja vaelluskengistä pattereihin.

Isot kansainväliset järjestöt ovat aina varma valinta:
Suomen Punainen Risti
Suomen Unicef
Pelastakaa Lapset
UN Women
Kirkon ulkomaanapu
Näiden verkkosivut löytyvät tästä HS:n jutusta.

Lääkärit ilman rajoja toimii myös Ukrainassa.

Ukrainalaisista järjestöistä seuraavia on moni suositellut. Mutta en ole sen enempää näiden järjestöjen taustoja selvittänyt eli perehdy ennen lahjoittamista:
Razom – Medical supplies and other necessary items
Nova Ukraine – Humanitarian aid and raising awareness
United Help Ukraine – Medical aid and humanitarian relief
Sunflower of Peace – First aid medical tactical backpacks for paramedics and doctors
Hospitallers – Medical battalion
Help Ukraine – Humanitarian and medical aid

Tässä Newsweekin artikkelissa lisätietoa näistä sekä muita järjestöjä.

5. Pakolaisten auttaminen
Sotaa pakenevia ihmisiä on jo nyt satoja tuhansia. Heitä tulee varmasti myös Suomen suuntaan ja he tarvitsevat pian myös apua ja majoitusta.

Jos haluat tarjota kotimajoitusta turvapaikanhakijalle, voit ilmoittauttua Kotimajoitusverkoston kautta.

Ukrainan association in Finland ottaa myös vastaan majoitustarjouksia ja muuta apua.

6. Kysy tuntemiltasi ukrainalaislta miten voit auttaa.
Heillä saattaa olla läheisiä jotka tarvitsevat suoremmin apua tai he itse voivat tarvita jotain.

Photo by Katie Godowski from Pexels

2 comments

 1. Arto

  Mahtavaa Frank! Ja iso kiitos. Voimme voimistella aivojamme lukemalla suurten ihmisten ajatuksia filosofiasta, arkkitehtuurista, tekniikasta, jne. Mutta edistyäksemme meidän on TEHTÄVÄ jotain. Arto, muutosrakennusmestari

  Tykkää

  • Frank Martela

   Juuri näin. Filosofian ja suuren ymmärryksen aika tulee myös – näistä päivistä kirjoitetaan vielä merkittäviä kirjoja. Mutta juuri nyt – kun historia on vielä tekovaiheessa – tärkeintä on tehdä jotain. Ja näin antaa oma pieni panoksensa paremman lopputuloksen puolesta.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s