Trafikointia ja ruoantuoksua

06.09.2006 16.26
Menin tuossa mielenkiinnolla kuuntelemaan Gender and Development osaston tohtorivaittelijan esitelmaa aiheesta Gender and Trafficking. Aihe tuntui polttavan laheiselta, kun katselee todellisuutta Bangkokin (ja ilmeisesti rantakohteiden, joissa viela en ole kaynyt) yossa, jossa erilaisia itsensa tyrkyttajia liimautuu lansimaisen miehen ymparille melko tiuhasti. Tosin vaikuttaisi silta (ja tutkimukset tukevat havaintoa), etta valtaosa on ihan aidostikin yksityisyrittajina liikkeella, ilman isoveljea tai pakottamista.

Luokassa jouduin hymahtelemaan itsekseni muutaman kerran, kun vaarinkasitys paljastui. Luennon aiheena olikin Gender and Traveling. Tutkija oli paneutunut miesten ja naisten erilaisiin matkustus-tarpeisiin (kodista kauppaan, tyohon, kouluun, baariin jne.) seka matkustuspreferensseihin ja huomannut tilastollisesti merkittavia eroja. Ideana oli, etta vaikuttaisi silta, etta julkinen liikennesuunnittelu on vastaanottavaisempi miesten liikkumistarpeille ja diskriminoi nain naisten tarpeita. Ihan mielenkiintoista silti siis. Tosin tutkijan faktat tassa kohdin olisivat voineet olla vakuuttavampiakin. Hyva perspektiivi silti Suomessa virastot ja ministeriot lapaisevaa tasa-arvovaikutusten arviointia silmallapitaen.

Talla hetkella tyoskentelyani taalla tietokoneluokassa hairitsee huomattavasti jostain tuleva tuoksu, joka erehdyttavasti muistuttaa uusia perunoita ja grillausta. Orastavaa suomi-ruoan kaipuuta ilmassa. Paikallinen ruoka on muuten kylla maistunut ihan hyvin ja etukateen varoitettu tulisuus-aste on ollut mielestani jopa liian loyha, joten olen joutunut itse erilaisia vakevia kastikkeita ruokaan lisailemaan. Ruoka on jotakin intialaisen ja kiinalaisen valista olevaa paljon kasviksia ja mausteita hyodyntavaa ihan maittavaa sekasotkua. Riisi on ollut lahes eksklusiivinen hiilihydraatti-lahde kaikissa ruoissa. Kavereiden kanssa syodessa tapana on tilata useampi annos keskelle kulhoihin ja nostella siita sitten makupaloja omalle riisilautaselle. Puikkojen sijasta kaikki tuntuvat ainakin urbaanilla alueella syovan lusikalla ja haarukalla. Veista ei nay ruokapoydissa ikina ja haarukan laittaminen suuhun on etiketin vastaista kuin veitsi meilla. Kampuksen vietnamilainen ja intialainen ravintola tuovat lievaa vaihtelua ruokavalioon.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s