Kiina on iso

Heti Vietnamin ja Kiinan rajalla tehtiin selvaksi, kuka on paallismaa ja ikuinen valtakunta. Vietnamin puolen pieni rama virastokoppi kalpeni toisen puolen valtavaan moderniuttaan uhkuvaan kivilinnaan, kivipaasiin ja jylhiin portaisiin. Sisalla oli tehokasta ja siistia kuin lentokentalla, rajamuodollisuudet olivat yhta juhlaa verrattuna muihin rajanylityksiin matkalla.

Muutenkin Kiina naytti modernit kasvonsa meille. Tiet olivat suoria ja hyvakuntoisia, Nanningin kaupunki oli siisti ja pilvenpiirtajia sisaltava kuin parempikin Eurooppalainen suurkaupunki ja Guangzhou iso kuin Alastalon sali. Kuva Kiinasta Thaimaan, Laosin ja Vietnamin jalkeen oli hyvinorganisoidusta, jarjestelmallisesta, modernista, eteenpainpyrkivasta business-orientoituneesta maasta.

Tosin jotain sora-aania sekaan viela mahtuu. Kukaan ei puhu englantia, Nanningin kolmen miljoonan asukkaan kaupungissa ei ole yhtaan raha-automaattia, joka vastaanottaisi kansainvalisia kortteja, eika pankkia, joka vietnamin valuuttaa suostuisi vaihtamaan. Joku voisi tassa tilanteessa pitaa lipun ostamista eteenpain aikamoisena pulmana mutta luonnollisesti ystavallinen hiukan englantia puhuva asemavirkailija osti liput omasta taskustaan ja antoi puhelinnumeronsa, jotta voisimme maksaa takaisin (nyt han ei vastaa puhelimeen). Guangzhoussa palloilimme paivan etsien jotain tapaa saada tietoa kaupungista. Kukaan ei puhunut englantia, turistikartta oli Kiinankielinen eika kaupunkikuva nayttanyt missaan suunnassa enemman keskustalta kuin toisessa. Palloilimme summamutikassa paarautatieasemalta satunnaiseen suuntaan etsien jotain. Loysimme taman kahvilan ystavallisen tyton opastuksella (matkalla Sonja loysi kaksi paitaa).

Huomenna kotiin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s