Laosissa Laosista

Laosin sanotaan olevan rauhallinen keidas Kaakkois-Aasian ihmisvilinan keskella. Lahinna tahan lienee syyna se, etta Thaimaan 60 miljoonan ja Vietnamin 80 miljoonan ihmisen valissa Laosin viisi ja puoli miljoonaa ihmista saavat nauttia samankokoisesta maantieteellisesta alueesta. Ihmisten asenne on myos raporttien mukaan hyvin stressinvastainen ja hiki hatussa tyoskentelevia katsotaan saalivasti ihmetellen. Miksi stressata, kun voi ottaa rennommin ja pitaa hauskempaa? Tyossa pitaa pystya hymyilemaan ja nauramaan jatkuvasti tuntuu olevan paikallinen ei-kovin-luterilainen tyomoraali.

Matkustellessa on kaynyt myos selvaksi, etta Kaakkois-Aasian etnografinen kartta on paljon monivivahteisempi kuin valtion rajat antavat ymmartaa. Laos nimen s-kirjain jo itsessaan on monikkoa signaloiva, jonka ranskalaiset siihen asettivat antaakseen nimen maalle, jossa suurin osa (hivenen yli puolet) vaestosta koostuu eri Lao-heimoista. Laosissa asuu kuitenkin vain vahemmisto Lao-heimojen jasenistosta koska Kaakkois-Thaimaasta naita loytyy reilusti yli kymmenen miljoonaa. Nelisenkymmenta prosenttia Laosin vaestosta on sitten valtava joukko eri vuoristoheimoja, jotka eivat tunnusta buddhismia, vaan seuraavat vanhoja heimouskontoja ja joiden elamaan eivat alankojen valtataistelut ja valtakunnat, ranskalaiset tai kommunismi ole jattaneet paljoakaan jalkia vuosisatojen aikana.

Eilen naimme kuitenkin yhden kylan johon turismi oli jattanyt jalkensa, kun vesiputousreissuun sisaltyi ”vierailu vuoristoheimon kylassa”. Kylaa oli vaikeata nahda rannekoruja ja seinavaatteita kaupustelevien pikkulasten ja vanhempien tulvalta. On vaikeata nahda miten kylan sisaiseen dynamiikkaan vaikuttaa se, etta viisivuotias pikkutytto tuo taloon rahaa onnistuneella varttitunnin rihkamakaupalla enemman kuin isa ja aiti koko paivan kovalla tyolla. Introduktio rahatalouteen tapahtuu tassa onnettomasti vesiputousreitin varrella sijaitsevassa kylassa hyvin kierolla tavalla.

Iloa kuitenkin on myos ilmassa. Ekoturismi on Laosissa kova sana ja valtion , kylanvanhimpien ja erilaisten vastuullisten lansimaalaisten tour-operatorien yhteistyossa luodaan erilaisia trekking-mahdollisuuksia, joissa pyritaan minimoimaan turismin haitat ja maksimoimaan kylalle koituva hyoty vastuullisella ja kestavalla tavalla. Tallaisen kehityksen vahvistuminen olkoon suotavaa.

Lisaksi vesiputous itse uimamahdollisuuksineen oli upea kokemus. Sanoinkuvaamaton.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s