Terrorismi, maahanmuutto ja rasismi – Euroopan kolmas integraatiohaaste

Pariisin terrori-iskut olivat shokeeraava hyökkäys koko Eurooppaa vastaan. Saksan liittokansleri Angela Merkel puki niiden jälkeen sanoiksi yhtenäisen Euroopan viestin: ”Me, saksalaiset ystävänne, itkemme kanssanne. Osallistumme kanssanne taisteluun.”

Tämä itsestäänselvä yhteisrintamaan asettuminen on merkittävää, koska Saksa ja Ranska olivat vuosisatoja toistensa kansalaisten pahimpia tappajia. Keskinäisten sotien ketjua ei katkaissut agressio, vaan integraatio: Euroopan unioni ja sitä edeltänyt ECSC luotiin alunperin ensisijaisesti varmistamaan rauha Saksan, Ranskan ja muiden Euroopan valtioiden välille. EU sai Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 2012, koska viimeiset 60 vuotta se on onnistunut takaamaan rauhan, demokratian ja ihmisoikeudet jäsenmailleen.

Euroopan unionin olemassaolon ajan suurin uhka Euroopan yhtenäisyydelle onkin tullut valtioiden sisältä. Tappavaa terrorismia ovat poliittisten ääriliikkeiden lisäksi harjoittaneet erityisesti separatistit. Esimerkiksi Pohjois-Irlannin itsenäisyyttä ajanut IRA tappoi 1980-luvulla kymmeniä ihmisiä pommi-iskuillaan ja baskimaan itsenäisyyttä ajanut ETA on terrori-iskuillaan tappanut yli 800 ihmistä Espanjassa. Tätä nykyä molemmat järjestöt ovat lopettaneet väkivaltaisuudet ja harva baski tai Pohjois-Irlannin katolilainen hyväksyisi terroritekoja. He ovat saaneet äänensä kuuluviin poliittisia kanavia pitkin eivätkä koe enää samaa syrjintää kuin muutama vuosikymmen takaperin. Jälleen integraatio teki tehtävänsä.

Nyt Eurooppa on kohdannut uuden terrorismin aallon, jossa tekijöinä toimivat ääri-islamilaiset radikaalit. Daesh (joka haluisi tulla kutsutuksi Isikseksi) kohdisti iskunsa niille alueille Pariisissa, joissa integraatio on onnistunut kaikkein parhaiten: jalkapallokentälle ja kymmenennen kaupunginosan ravintola-alueelle, jossa kaikenväriset ja -taustaiset nuoret pitävät yhdessä hauskaa. Daeshin kyynisenä tavoitteena on estää integraatio, koska mitä syrjitympiä muslimit ovat Euroopassa, sitä helpompi heitä on rekrytoida Daeshin taistoon.

Euroopan toiseksi tappavimmassa terrori-iskussa 2010-luvulla kohteena olivat myös integraation kannattajat: Norjassa vuonna 2011 Breivik tappoi 8 ihmistä pommi-iskussa ja 69 työväenpuolueen nuorta ampumalla. Breivikillä ja Daeshilla on sama tavoite: integraation estäminen ja Euroopan suistaminen kristittyjen ja muslimien väliseen sisällissotaan.

Suomessa ei ole mitään laajamittaisia terroritekoja vielä nähty, mutta molemmat ääriryhmät ovat vahvistuneet: Suomesta on lähtenyt yli 60 nuorta Isis-alueelle ja parikymmentä on sieltä myös palannut. Äärikantasuomalaiset ovat vuorostaan suoltaneet tappouhkauksia eri tahoille ja syyllistyneet ainakin puukotuksiin, polttopulloiskuihin ja aseella uhkailuun.

Miten meidän tulisi vastata näiden kahden ääriryhmän terrorismiin?

Pahin virhe olisi vastata vihaan vihalla. Jos ääriryhmän väkivallan vuoksi syyllistämme ja syrjimme viattomia kanssaihmisiä, ajaudumme vain syvemmälle koston kierteeseen. Me emme halua ääri-islamistien ja äärikantasuomalaisten välistä taistelua omalla maaperällämme. Nämä ääriryhmät tarvitsevat toisiaan. Mitä törkeämpään väkivaltaan toinen osapuoli syyllistyy, sitä oikeutetummalta oma väkivalta tuntuu. Ja tästä ääriryhmien välisestä väkivallasta kärsii koko se maltillinen enemmistö, jota valtaosa Euroopan kristityistä, ateisteista, muslimeista sun muista ihmisistä edustaa.

Ei myöskään ole olemassa mitään sellaista vaihtoehtoa, jossa esimerkiksi kaikki muslimit karkotettaisiin Euroopasta. Pariisin iskun kaikki tunnetut tekijät olivat EU-kansalaisia ja monet olivat syntyneet Euroopassa. He eivät ole muualta tulleita taistelijoita, vaan integraation epäonnistumisen tuotteita: syrjäytyneitä nuoria, joiden viha kumpusi siitä, että heitä kohdellaan alempiarvoisina eikä tulevaisuus luvannut heille mitään hyvää. Tämä on se kierre, joka pitää katkaista.

Eurooppa on koti yli 20 miljoonalle muslimille. Joka kahdeksastoista Eurooppalainen on muslimi ja iso osa heistä on syntynyt täällä. Siksi heitä ei voi lähettää ”takaisin kotiin” tai suorittaa muunlaista etnistä puhdistusta, josta jotkut äärioikeistotahot haaveilevat. Muslimit ovat osa Eurooppaa. Samalla tavalla kuin kristityt tai ateistit ovat osa Eurooppaa. Siksi meidän on ratkaistava tilanne täällä Euroopassa. Isolla osalla ensimmäisen ja toisen polven maahanmuuttajista menee hyvin, mutta liian moni on syrjäytynyt kaupunginosiin, joissa he elävät eristyksissä valtaväestöstä ja joissa työttömyys ja näköalattomuus rehottavat.

Tämä on Euroopan kolmas integraatiohaaste.

Miten rakennamme Euroopasta paikan, jossa rauhaa rakastava ja työtä pelkäämätön ihminen voi elää hyvää elämää riippumatta hänen uskonnostaan, ihonväristään, seksuaalisesta suuntautumisestaan tai muista merkityksettömistä sivuseikoista?

Tarvitsemme päättäväisiä toimia terroristeja ja riidanhaastajia vastaan – sekä ääri-islamisteja että äärikantasuomalaisia. Väkivalta, uhkailu ja vihanlietsonta on kitkettävä pois tehokkaasti. Me emme tarvitse yhtään ainoata viatonta uhria: emme kristittyä, emme muslimia emmekä ketään, joka joutuu kuolemaan vain sen takia, että sattuu käymään tietyssä konsertissa, sattuu olemaan tietyn uskonnon edustaja tai sattuu olemaan ihonväriltään tietynlainen. Se mikä Euroopassa on arvokasta – se mikä Suomessa on arvokasta – on, että olemme onnistuneet rakentamaan yhteiskunnan, jossa kaikkien ihmisten ihmisoikeuksia pyritään kunnioittamaan ja jossa jokaiselle pyritään takaamaan tasa-arvoinen mahdollisuus elää elämäänsä haluamallamme tavalla.

Tämä on taistelu Eurooppalaisten arvojen puolesta: vapauden, tasa-arvon ja ihmisoikeuksien puolesta. Toisella puolella ovat ääri-islamistit ja äärioikeistolaiset, joiden keskinäinen väkivalta pyrkii syöksemään Euroopan sisällissotaan. Toisella puolella olemme me tavalliset rauhaa rakastavat ihmiset. Ja me olemme enemmistö sekä kantasuomalaisten että maahanmuuttajien joukossa. Siksi meidän on nyt pidettävä ääntä ihmisarvon, myötätunnon ja rauhaisan yhteiselon puolesta.

Tämä on Euroopan kohtalonkysymys. On aika integroitua rauhan puolesta. Se on ainoa tapa pitää huolta, että Eurooppa on ihmisarvoinen yhteiskunta myös 20 vuoden päästä.

4 comments

 1. Päivitysilmoitus: Terrorismi, maahanmuutto ja rasismi – Euroopan kolmas integraatiohaaste | petricederlof
 2. Ken

  Kiitos aiheelliesta kirjoituksesta! Miten saataisiinkin aikaan tällainen liike, integraatio rauhan puolesta. Toki moni meistä on jo siinä kelkassa, mutta lisää keinoja tarvitaan.

  Helsingin Sanomatkin kirjoittaa hyvään tapaan tänään: http://www.hs.fi/ulkomaat/a1449210960324

  Onneksi edes joskus jotain muuta kuin kauhukuvia.

  Joskus olen tullut miettineeksi onko mediataloilla (tai lehdillä) vuosittaista strategiaa siitä mistä asioista ja (erityisestI) miten he asioista he uutisoivat (kerrotaanko tilanteiden yhteydessä uhista vai mahdollisuuksista). Koska sillä on suuri väliä. Maalataanko mustaa vai valkoista? Joskus tuntuu naurettavalta, kun ajattelee jospa uutiset ovatkin mitä suurimmassa määrin itseääntoteuttavia, toisin sanoen: kun pelotellaan lamalla, sitä saa mitä tilaa? Pelotellaan uhkakuvilla, ja juuri niitä alkaa ilmaantua? (ja pelotelluista asioista uutisoidaan tottakai sitä herkemmin). Ja niin edelleen. Pätee moneen muuhunkin. Ihmettelen suuresti jos mediat eivät tietäisi omaa vaikutustaan (kaikkeen). Väitän, että uutisoinnin vaikutus ihmisten mielialoihin on valtava (ja mieliala puolestaan vaikuttaa maksimaalisesti jokaisen ihmisen tekemisiin, ihmissuhteisiin ja reaktioihin, päivittäin).

  Mietityttää kuinka pienelläkin muutoksella voisi saada suuria aikaan, niin kansallisessa/kansainvälisessä ilmapiirissä kuin kansalaisten tulevaisuudenuskossakin, jos alettaisiin kääntää uutisoinnin kelkkaa pessimistisestä optimistiseen. Ja siitäpä ei ole kuin yksi nytkähdys kun talouskin saattaisi lähteä nousuun.

  Eikö journalisteilla voisi olla vuosittaista maailmanlaajuista konferenssia, jossa keskusteltaisiin strategioista, tai parhaassa tapauksessa jopa luotaisiin niitä? Luotaisiin rauhaa, tietoisesti. Tai ainakin hyvää pohjaa sille. Yritettäisiin edes?

  Tykkää

 3. Maa Kutsuu

  Kun nyt Euroopassa ollaan helisemässä vielä toistaiseksi vähemmistönä olevien muslimien kanssa, niin kaiken järjen mukaan olisi järkevintäö olla hankkimatta Suomeen yhtä massiivista vähemmistöä, jonka jäsenillä tuntuu olevan taipumusta radikalisoitua terroristeiksi asti.

  Tykkää

 4. frank

  Ken: Olen samaa mieltä kanssasi, että median pitäisi ottaa vakavasti se valta, mikä heillä on näyttää miltä maailma näyttää. Iso osa sanomalehdistä perustettiin alunperin ideologisista lähtökohdista, niillä oli joku maailmanparantamiseen liittyvä missio. Nykyään liian moni niistä on päätynyt pörssiyhtiöiden käsiin, joissa rahalliset päämäärät helposti jyräävät liian ideologisuuden.

  Maa Kutsuu: En tässä kirjoituksessa otatnut kantaa siihen kuinka paljon Suomen kannattaisi ottaa maahanmuuttajia. Otin kantaa siihen, että täällä olevia maahanmuuttajia pitää kohdella tavalla, joka mahdollistaa integraation osaksi yhteistä yhteiskuntaamme.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s